Menu

Dimniki visoke kakovosti

Dimniki so zagotovo področje, ki zahteva nekaj več znanja in izkušenj, zato je prav, da se izobrazite na tem področju in ugotovite, kakšna oblika je za vas najustreznejša. V današnjem času je prevladujoča oblika dimniški sistem, dimnik iz nerjaveče pločevine, ki zamenjuje klasični, zidani dimnik, ki je prevladoval v preteklih obdobjih.

Pravilna izbira dimnika pri zamenjavi ali novogradnji je izrednega pomena pri celotnem ogrevalnem sistemu, zato je nujno izbrati ponudnika, ki ponuja celovite dimniške rešitve. Glede na vrsto goriva, ki ga boste uporabljali za ogrevanje vaših prostorov ter vaše možnosti, varnost in ekonomičnost boste izbrali med dimniki, ki so primerni za vas. Pred samo izbiro pa morate vedeti nekaj osnov.

Vas zanima, kakšne dimnike izdelujemo?

dimniki

Glede na tip novogradnje in ogrevalni sistem vam bo strokovnjak znal svetovati, kakšen dimnik izbrati. Za vse vrste gradenj pa lahko izberete trislojne montažne dimnike, saj so lahki, ne potrebujejo dodatnih temeljev, postavijo pa se lahko tako v notranjost objekta kot na zunanjo stran, saj so ti dimniki dobro toplotno izolirani. Grajeni so iz notranje tuljave iz nerjaveče pločevine, zunanje tuljave iz nerjaveče pločevine ter izolacije.

Prednost montažnih dimnikov je tudi v tem, da ne potrebujejo obzidave oziroma dodatne zaščite, tudi na strehi se izdela le zaključna obroba na mestu, kjer dimnik prebije streho.  Zagotavljati morajo požarno varnost, preverite tudi, če ima proizvajalec ustrezen certifikat. Če je potrebna montaža v višje nadstropje, se uporabijo za to primerni nosilci, skratka, montaža je enostavna, ne zahteva nobenih dodatnih gradbenih del, zagotavljajo pa najvišjo varnost in udobje dimniškega sistema.

Dotrajanost dimnika je lahko zelo nevarna, zato je popravilo nujno že z vidika varnosti, saj lahko pri starih in dotrajanih dimnikih pride do uhajanja dimnih plinov. V obstoječo tuljavo se lahko vstavi nerjaveča inox dimna tuljava z 2cm manjšim premerom. Na primer, če je obstoječa tuljava premera 200 mm, lahko vanjo vstavimo inox tuljavo premera 180 mm. Pri ožjih dimnikih je potrebno povrtati v notranjost dimnika, pri širših izvedbah pa prevrtavanje ni potrebno. Svetujemo vam pregled strokovnjaka, ki vam bo povedal, ali je vaš dimnik primeren za sanacijo in v primeru, da s sanacijo ni možno zagotoviti varnosti, bo potrebno vaš dimnik delno ali v celoti zamenjati. Dimniki morajo vedno omogočati učinkovito odvajanje dimnih plinov, inox tuljava pa poleg tega omogoča še hitro segrevanje na delovno temperaturo in odvajanje kondenza, zato so primerni za vse vrste kurišč, saj so neobčutljivi na vlago in odporni na vse temperaturne razlike.

Pri gradnji hiše ali njeni obnovi se lahko pri nemalo opravilih pogosto zanesemo na lastno znanje ali pa na pomoč prijateljev in znancev, ki so bolj praktične narave. Vsak dodaten par rok in pa dobre ideje so seveda vedno dobrodošli, a ko pride do bolj kompleksnega področja kot je pri hiši na primer dimnik, se je vredno obrniti na strokovnjake.

Ne le, da je za odločitve, kako ga sanirati ali menjati potrebnega veliko znanja, napačne odločitve lahko imajo tudi precej velike posledice. 

Morda se tega ne zavedamo, a dimnik je zelo izpostavljen in obremenjen del hiše in ker je podvržen vremenskim vplivom, vlagi, kislinam in seveda visokim temperaturam, mu moramo nameniti še posebej veliko pozornosti. 

Nepravilna izbira ali vzdrževanje lahko pripeljeta do situacij, da se lahko celo zruši in poškoduje hišo ali pa pušča v prostore nevaren plin.

Kaj je dobro vedeti?

Dimovodne naprave je treba redno in skrbno pregledovati in vzdrževati ne glede na pogostost uporabe in če je strokovnjak potrdil, da je naš sistem potreben sanacije, se v obstoječo  tuljavo lahko vstavi nerjaveča inox dimna tuljava. Te cevi se namestijo v že obstoječi dimnik in odlično poskrbijo za odvajanje vseh nastajajočih škodljivih plinov. Njihova življenjska doba je dolga, saj so prilagojene na modernejše sisteme in niso občutljive na raztezanje materiala zaradi temperaturnih ali vremenskih razmer.

Inox dimna tuljava mora biti 200 mm ožja od že obstoječe – če je torej obstoječa tuljava premera 200 mm, lahko vanjo vstavimo inox tuljavo premera 180 mm. Pri  širših izvedbah to ni potrebno, pri dimnikih z ožjo tuljavo pa je potrebno v notranjost tudi povrtati.

Prvo težavo pogosto predstavlja dejstvo, da izbran dimnik že v osnovi ni bil visoke kvalitete in ko potekajo v njem vsi procesi zgorevanja, pride hitro do poslabšanja stanja dimovodnih naprav. V procesu ogrevanja namreč dobimo poleg toplote tudi dimne pline, ki jih je potrebno speljati v okolico in če se želimo izogniti nevarnosti, morata biti v dobrem stanju tako dimniški priključek (dimovod) kot tudi sam dimnik. Omenjeni dimni plini so izredno nizke temperature, kar povzroči kondenzacijo vlage, v kombinaciji s kislinami pa to povzroči velike probleme, četudi sistem prej ni bil poškodovan.

Pomembno je torej slediti nasvetom strokovnjaka in že v samem začetku izbrati dimnik, s katerim se bomo lažje izognili težavam, saj poleg vsega naštetega nizke temperature dimnih plinov, slabo narejena izolacija in velika masa zmanjšujejo tudi potencial vleka.

Med najbolj očitnimi znaki, da ima je delovanje poslabšano in bo morda potrebna sanacija ali menjava, je v prvi vrsti nezadosten vlek za odvod vsega dima. Ta se kaže v kajenju dima nazaj v prostor. V nekaterih primerih sploh ni vleka navzgor, se zaradi vetra pojavi očiten vlek dima navzdol, nazaj v prostor, ali pa ogrevalni sistem popolnoma odpove v coni visokega tlaka.

Pri izbiri se je smiselno dobro posvetovati s strokovnjakom, saj lahko glede na tip novogradnje in ogrevalni sistem izbirate med več možnostmi.

Ne glede na vrsto gradnje lahko vedno izberete lahke in dobro toplotno izolirane trislojne montažne dimnike, ki so sestavljeni iz notranje in zunanje tuljave iz nerjaveče pločevine ter izolacije. Ne potrebujejo dodatnih temeljev, zato jih lahko postavimo tako na notranjo kot tudi na zunanjo stran objekta.

Prednost je med drugim v tem, da je montaža enostavna, ne zahteva dodatnih gradbenih del in tudi na strehi se izdela le zaključna obroba na mestu, kjer prebijejo streho. Ne potrebujejo nobene dodatne zaščite oziroma obzidave, zagotavljajo pa najvišjo varnost in udobje dimniškega sistema.

Ne glede na naše želje mora biti dimnik izveden v skladu z požarnovarnostnimi in sanitarno tehničnimi predpisi in pomembno je preveriti tudi, da ima proizvajalec ustrezen crtifikat.